SKELLEFTEÅ 2030 – Vision om en grönare kommun, 1.

2018-07-13 16:21

EN GRÖNARE FRAMTID

DEL 1

 

År 2030 har vi fått uppleva att en folkökning innebär mera resurser i kommunens kassa. Men vi har också börjat inse att det innebär stora utmaningar och krav på politiken att vara nytänkande, förutseende och faktiskt styrande. En kommun I utveckling kräver utvecklingsbenägna politiker. För att klara en sån befolkningstillväxt på sikt behöver vi också ett långsiktigt perspektiv i vårt handlande. Vi har därför inrättat en hållbarhetschef på KLK, med uppgift att alltid lyfta det långsiktiga perspektivet i alla strategiska beslut och att leda ett hållbarhetsteam med representanter från alla kommunens förvaltningar som har till uppgift att implementera den långsiktigt hållbara aspekten som grundtanke i hela kommunens dagliga verksamhet.

vauban-solarsied

 

Vi har insett att alla nyinflyttade inte kan bo I centrala stan. Det blir ingen attraktiv livsmiljö, varken för de nyinflyttade eller för de som vill besöka centrum för nöjen, fritidsaktiviteter eller för att handla. Ytan för handel i centrum har inte blivit större, men centrumhandeln består idag, 2030 mycket mera av en nischad handel. Specialbutiker där besök blir till en upplevelse, där man hittar saker man inte hittar någon annan stans, och där själva affärsmiljön gör besöket till en upplevelse. Norr om Kanalgatan finns ex vis en ny stor galleria utan tak, där många små och mer eller mindre udda klädbutiker är prydligt inrymda i var sitt lilla gårdshus på den inre delen av hela kvarteret.

vauban-spar

 

Nya bostadsområden planeras numera in efter de stråk omkring centrum som är möjliga att försörja med kollektivtrafik. Men inom en mil från centrum är det allt fler som cyklar. Vi har satsat hårt på att bygga snabba och säkra cykelbanor där. Med de lätthanterliga elcyklarna som nu, 2030 blivit vanliga går det lika fort att cykla några kilometer som att åka bil eller buss. Vi har också äntligen fått pengar från staten till cykelbanor från Medle och Klutmark. Intresse för ett liv i närhet till natur och djur har växt markant under sista decenniet. Det har gjort att avfolkningen av byarna helt har avstannat inom de närmsta fyra milen från stan. Några stora nybyggnationer i byarna är det inte heller fråga om, men man kan knappast se några tomma hus längre. Hus som bara används sommartid blir också allt mera sällsynta i byarna. Istället har det vinterbonats och byggts till en hel del för att anpassa gamla bostäder och sommarhus till åretruntboende. Vi är positiva till den utvecklingen. Även till komplettering med nya hus i byarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *