DET STORA PROJEKTET

2016-02-29 15:01

700 000 nya bostäder inom tio år. Det lär vara vad som behövs för komma tillrätta med bostadsbristen i Sverige. En gigantisk uppgift. Nästan ett miljonprogram. Det är sviterna efter en avsaknad bostadspolitik under 25 år. Det var ju marknaden som skulle se till att det byggdes de bostäder som behövdes. Det blev inte så.

 

En jättestor uppgift politiskt och lite skrämmande. Jag är ju tillräckligt gammal för att minnas. Att vara medveten om alla de misstag som gjordes under förra miljonprogrammet. Det blev teknikerna och byggindustrin som tog makten över programmet. Det viktiga var att producera snabbt, rationellt och billigt. Att husen skulle hålla så länge som möjligt och att människorna skulle trivas och må bra hanns aldrig riktigt med att planera för. Resultatet blev många misslyckade materialval och sjuka hus, en obalans på byggmarknaden med några få alltför stora byggjättar som kunde bolla med det svenska byggandet som ryska oligarker, men framför allt många socialt ohållbara bostadsmiljöer.

ekobygg-stadsutveckling

Samtidigt står vi inför en fantastisk utmaning och en fantastisk möjlighet. De politiker som kan hantera denna utmaning har verkligen möjlighet att påverka vårt framtida svenska samhälle. Vi står dessutom i en tid där de flesta ekonomiska utvecklingskurvorna har vänt uppåt. Vi har en situation där vi är tvungna att bedriva aktiv bostadpolitik, men vi har nog heller aldrig haft så goda förutsättningar för att kunna göra det. Däremot så lär det behövas stora och avgörande beslut som ändrar spelreglerna på byggmarknaden. Det räcker inte med Friggebods- och Attefallslösningar. Nu måste vi börja bygga det framtida Sverige – på riktigt.

green building

Göran Persson pratade ibland om ”det gröna folkhemmet”, men han tog aldrig de avgörande besluten för att förverkliga tanken. Jag vet inte om namnet är det rätta, (vi kommer aldrig att få ett nytt folkhem) men ansatsen tycker jag om. Ett långsiktigt visionärt projekt som utgår från vilket Sverige vi vill se om 50 eller 100 år. Alla arkitekter och planerare som utbildats de senaste 30 åren är väl förankrade i vetskapen om att vi måste bygga vårt samhälle ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Ta vara på den kunskapen och överlåt inte planeringen åt banker och fastighetsekonomer.

Malmö

Det är många som är medvetna om bostadsproblemet, men få som verkligen försöker göra något åt saken. Tyvärr tycker jag inte heller att nuvarande Regering ägnar frågan tillräcklig uppmärksamhet. Mehmet Kaplan försöker nog, och det han gör verkar vara omtyckt i de flesta läger. Men jag tycker inte det räcker. Hans ansvar för bostäder, it och stadutveckling har växt till att bli samtidens stora samhällsbyggnadsprojekt. Det nya miljonprogrammet. Det behöver också knytas samman med t ex energi-, miljö- och infrastruktur, men även mera sociala aspekter.

 

Jag hade hoppats att Stefan Löfvén redan när han tillträdde skulle skapa ett stort Samhällsbyggnadsdepartement. Han gjorde inte det då. Nu tycker jag det är dags. Jag tycker Statsministern skulle ta ett initiativ, lansera det stora projektet att bygga framtidens Sverige, ombilda regeringen med ett Samhällsbyggnadsdepartement och tillsätta Maria Wetterstrand som ansvarig och samordnande minister för det stora projektet – Ett Hållbart Sverige där Alla får Plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *