Wallström, jakthundarna och drevkarlarna

2016-01-21 09:06

Margot Wallström

 

Nej nu kan jag inte hålla mig längre. Jag måste skriva av mig om den konsumentförnedrande drevjournalistiken och om drevet mot Margot Wallström. Jag såg TV Aktuellt igår kväll. 18 minuter ägnades åt denna ickefråga om hur Sveriges utrikesminister hade skaffat sin lägenhet i Stockholm när hon utnämndes till ministerposten. 18 minuter!!!!!

 

Till att börja med ska jag säga att det här inlägget inte handlar om fackförbundet Kommunal. Även om jag inte tror förbundet gjort något som strider mot lagen, så finns det nog anledning fundera över vilken verksamhet ledningen ska satsa medlemmarnas pengar i. Anledning för medlemmarna att styra upp ledningsfunktionen. Det här inlägget handlar om Margot Wallströms lägenhet, om drevet och om orsaken till att det kan blåsas upp på detta sätt.

 

Till Statsministerposten finns en bostad i Sagerska palatset knuten. Där ska hen förutom att bo även kunna ta emot besök och representera. Till utrikesministerposten som också innebär diplomatbesök och representation finns tydligen ingen bostad knuten. Det borde det finnas. I vart fall är det nog lämpligt att utrikesministern har en representativ bostad i Stockholm. Är det då bara människor som har bostad i Stockholm som ska kunna väljas till utrikesminister? Nej, jag tycker inte det. Om den nyvalda utrikesministern då som de flesta i det här drevet verkar tycka, skulle ställt sig i bostadskön som alla andra, hade det inneburit att hon inte haft någon bostad. I alla fall inte under den här mandatperioden. Det hade inneburit daglig pendling till Karlstad eller boende på hotell. För vem hade det varit bättre?

 

Margot Wallström har pengar. Hon borde ha köpt en bostad för att undkomma den här jävssituationen, säger vissa och försöker verka seriösa. Vem skulle hon i så fall ha köpt den av för att slippa jävsanklagelser? De flesta lägenheter ägs av fastighetsbolag som säkert gärna skulle vilja ha gynnsammare skatteregler. Jävsrisken måste ju rimligtvis vara större vid ett köp än när det handlar om en hyreslägenhet. Man skulle av diskussionen kunna tro att Margot Wallström bor gratis och hyresfritt i sin lägenhet, men så är det ju alltså inte. Lägenheten har en för Stockholms innerstad rimlig hyresnivå vad jag förstått. Så vad är då problemet? Hur är det möjligt att mobilisera alla åsiktsmaskiner, men även till titeln sakkunniga att kommentera denna ickefråga? Och hur är det möjligt att hela den samlade mediekåren klafsar på i samma snaskiga fotspår?

 

Det finns vissa paralleller att dra. Dels till Mona Sahlin, dels till Håkan Juholt, men även till Åsa Romson. I de båda första fallen odlades dreven fram inom det Socialdemokratiska partiet. Falangstrider och personstrider, med Aftonbladet som lydig förmedlare av information och desinformation. I Mona Sahlins fall handlade det delvis om kön, men det var knappast ett angrepp från höger. Mera då ett angrepp från stål, betong och fack mot en mera grön och liberal Sahlin. I Juholts fall får man kanske säga att det var ett renodlat angrepp från höger. Från högersossar, näringsliv och allianspartier. I Åsa Romsons fall har det i viss mån handlat om kön, men mest om miljöpolitik och om Miljöpartiets roll i Regeringen. För mig framstår det som ganska tydligt att de drivande krafterna bakom drevet mot Åsa har velat ombilda Regeringen, kasta ut Miljöpartiet och bilda en betongkoalition mellan Moderater och Socialdemokrater.

 

Jag ser den här tunna lägenhetssoppan som ett annat uttryck för samma sak. Margot Wallström är den minister som gjort tydligast avtryck i att föra en annan politik än Alliansregeringen. En feministisk och rakryggad utrikespolitik. Hon har gjort uttalanden som har fått många lovord utomlands men även kritik. Näringslivet är rädda att gå miste om Saudiarabiska eller Israeliska pengar. Facket är rädda för jobben i exportindustrin. Hur mycket exportpengar från den övriga världen som tillkommer tack vare den goodwill hennes uttalanden gett talas det tyst om. Det är svårt att beräkna. Men det som är klart är att Margot Wallströms politik är ett brott mot Carl Bildts politik och att den skulle utgöra ett hinder mot regeringssamarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

 

Min analys är alltså att drevet drivs av de krafter som vill skapa regeringskris och regeringsombildning. De som vill skapa en betongkoalition S/M. Det som förbryllar mig är bara att våra medier så samfällt går i dessa drevkarlars ledband. När drevet satts igång finns inget kritiskt tänkande kvar i mediakåren, ingen nyhetsvärdering, ingen bedömning av relevans och betydelse. Bara en tävlan om att skälla högst och bita hårdast. Har man sedan inget mer att tillägga i frågan kan man göra som i gårdagens Aktuellt, ägna de sista minuterna åt att sammanfatta och repetera vad som sagts om Margot Wallströms lägenhet under de tidigare 15 minuterna. Okritiskt och fördummande.

 

Att det finns krafter inom oppositionen som vill hitta varje chans att kritisera Regeringen får man kanske förstå. Mera svårbegripligt är det när de visar sig finnas även inom arbetarrörelsen. Mest obegripligt är det att se hur den samlade mediekåren fullständigt tappar all sans och fattning. I ett läge där den europeiska demokratin står inför sina största prövningar på många år, där yttrandefriheten kraftigt inskränks i Centraleuropa, där flyktingsituationen skulle behöva en nationell och internationell samling, där driver Svensk media en journalistik som inte gynnar någon annan än Sverigedemokraterna. Det är beklämmande att konstatera.

7 kommentarer om “Wallström, jakthundarna och drevkarlarna”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *