Laddstationerna vi väntat på

2016-01-12 12:53

Elbil laddstation

En väldigt positiv nyhetMåndagens Norran var att Skellefteå Kraft nu har satt igång ett projekt för att etablera laddningsstationer för elbilar. En ansökan om statsbidrag för ett 20-tal laddningsstationer är inlämnad. Om allt går enligt planerna skall de kunna sättas upp under 2016 enligt VD Hans Kreisel. Det är ju alldeles utmärkt. Jag blir så glad. Det innebär ju att min motion från 2014 nu är på väg att uppfyllas.

 

Jag hade då en motion i Fullmäktige om att kommunen skulle utreda hur laddningsstationer för elbilar skulle kunna etableras i kommunen. Motionen fick ett positivt bemötande, men jag var ändå rädd att allt skulle hamna i långbänk och att inte så mycket skulle hända. Men så tog Skellefteå Kraft över ärendet 2015 och sedan blev det tydligen verkstad. Det var naturligtvis rätt att Skellefteå Kraft fick ta över frågan. Det var min förhoppning ända från början. Men eftersom Kommunfullmäktige inte kan tala om för ett bolag vad de ska göra (annat än via ägardirektiv) så valde jag den här öppna formuleringen i motionen om att Kommunen skulle utreda. Men sedan föll allt på plats. Precis som jag hade hoppats.

 

Är det då elbilar alla ska köra på i framtiden? Nej. Det enda vi kan vara säkra på är att de fossila drivmedlen måste fasas ut. För övrigt talar allt för att framtiden innebär en mix av bränslen i flytande form, gasform och i form av elektricitet. Infrastrukturen med laddstationer har byggts upp relativt väl i södra halvan av landet och i Jämtland. Men norr om Sundsvall är det magert. Man kan idag inte åka elbil längs norrlandskusten och förlita sig på snabbladdning när strömmen börjar tryta. Men Skellefteå kommun med sitt framstående energibolag och sin teknologiska profilering borde naturligtvis ligga i framkant även när det gäller infrastruktur för elbilsanvändning.

 

Det är det som nu ska hända under 2016. ”Det ska gå att köra efter hela E4.an på el, laddstolpar ska finnas”, säger Hans Kreisel. På sikt ska de byggas ut mera än de nu planerade ca 20. Tanken är också att det inte bara är längs kusten laddnätet ska byggas ut, utan även mot inlandet. En klok tanke att göra det möjligt för de elbilskörande norrmännen att komma till Skellefteå, tycker jag.

 

 

En kommentar om “Laddstationerna vi väntat på”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *