GRATTIS ÅSA ROMSON

2015-12-17 15:31

Grattis Åsa Romson till ett bra utfört uppdrag på COP21, som ordförande i den medlargrupp som skulle försöka hitta gemensamma ståndpunkter att enas kring. Du har inte räddat världen, men du har bidragit till att föra processen framåt i en riktning som gör att vi i alla fall kan hoppas på framtiden. Du gjorde det i en svår tid när många länder mest riktade sina blickar mot krigen, flyktingströmmarna och terrorhandlingarna. Du gjorde det också i en tid när du hade utsatts för ett årslångt mediadrev och en motkampanj som saknat motstycke i svensk modern historia. Starkt.

Åsa Romson

Motkampanjen började redan när Regeringen tillsatts. Det ”avslöjades” att Åsa Romsons familj använt en otillåten bottenfärgfärg på sin båt. Det är naturligtvis olyckligt och kanske pinsamt att en Miljöminister hamnar i en sådan situation. Men handen på hjärtat; hur många av oss brukar ifrågasätta om den färg man köper i färghandeln är tillåten att använda? Den här ”affären” hade blåst över på ett par dagar om inte det hade legat en medveten strategi bakom ”avslöjandet”.

 

Så fortsatte det. Allt familjen Romson gjort granskades och varje antydan till tveksamt agerande blåstes upp som ett ”avslöjande”, främst i Dagens Industri och SvD. För mig blev mönstret tydligt. Här fanns delar inom industrin och näringslivet som var rädd för en Miljöpartistisk Miljöminister. Dessutom en Miljöpartistisk Miljöminister med akademisk sakkunskap. Man var rädda för att lagar och regler skulle kunna skärpas. Rädda för att villkoren skulle försvåras. Eftersom lobbyarbetet mot miljöpartisterna tidigare inte visat sig så effektivt valde man en annan strategi. Man använde media för att sprida osakliga ifrågasättanden och medvetna missförstånd. En kampanj för att försöka förminska Åsa Romson och Miljöministerns möjligheter i Regeringen.

 

Ett slags crescendo kom i den omtalade partiledardebatten på TV, där Åsa Romson försökte beskriva vårt ansvar, för att se och göra något åt flyktingdöden på Medelhavet, genom att jämföra med det ansvar omvärlden hade, för att se och göra något åt dödandet i Nazisternas kocentrationsläger på1940-talet. Jag tror att (nästan) alla förstod vad hon menade. Men tidningarnas spalter fylldes av medvetna missförstånd. Vanligen sansade journalister vidarebefordrade okritiskt de hatiska twitterkommentarerna, om att hon inte visste något om andra världskriget och Nazismen och om att hon trodde att Auschwitz var ett hav. Absurt.

 

Åsa Romson ger med sitt snabba, lite hetsiga sätt att prata kanske för en del intryck av osäkerhet. Det är naturligtvis i så fall olyckligt för en politiker i den ställningen. Det gör det också svårare att få gehör för sina tillrättalägganden av de medvetna missuppfattningarna som spridits. Jag önskar i alla fall att hon nu efter klimattoppmötet i Paris 2015, får ägna 2016 åt miljöpolitik. Att hon får förverkliga de riktlinjer som slogs fast i Paris. Att hon får förverkliga den politik som kan göra Sverige till ett föredöme på miljöområdet och svensk industri till världsledande inom miljöteknik. Att Åsa Romson får ägna sig åt det hon verkligen är bra på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *