Budgeten 2017- Vad kommer att hända?

2016-04-27 23:01

Att delta i kommunfullmäktiges budgetsammanträde är ett långt dagspass, med många inlägg från 8 partiers företrädare. Utgången är ju självklar med ett parti i majoritet, där partipiskan är ett måste. Trots att det måste finnas tankar om att nog skulle kanske något annat partis  förslag  kunna prövas eftersom Umeås socialdemokrater ser helt annorlunda på frågor om företagsamhet  och näringsliv.  Att fotvårdare ska kunna ge fotvård ute i kommundelarna är ett problem enligt Socialnämndens v.ordföranden. Så inget nytt under solen! Om nu inte det är en nyhet att Badhuset i Skelleftehamn kan byggas och skötas av en privat aktör!?Få se hur det blir?

En utredning ska räkna ut hur mycket det kostar att ge alla skolungdomar från åk. 6 gratis busskort. Då man vill att ungdomar ska lära sig att ta bussen istället för bilen senare i livet!. Å andra sidan visst var det så att vi i Skellefteå skulle bli en cykelstad, och då är det viktigt att lära ungdomar att detta fortskaffningsmedel är perfekt i stadstrafik? . Att landsbygdens ungdomar får busskort är en fördel då  föräldrars bilkörning bidrar till våra miljöproblem. Att väntsalen på busstorget är ett lågmärke för vår stad , ger inte de bästa vibbarna till ett ungdomligt bussåkande. Vi får se vad resultatet av detta budgetlöfte blir.

Att vision 2030 ska bli en verklighet är för mig en gåta, då vi har en kommun som ökat med 7 personer 2015, och vårt lasarett och primärvård inte fungerar, som det borde.( Läs min tidigare blogg) Kommunalrådet säger att Öron-näsa-hals inte får flytta , men landstinget har beslutat att just nu får Skellefteå finna sig i att barn och äldre med vuxna i sällskap ska åka till Umeå. Samverkan är ett välkänt mantra, men hur fungerar det i verkligheten? Ett exempel är familjecentraler, som bygger på samverkan kommun och landsting ,vilket  har stannat av i vår kommun. I dessa tiden, då vi får nya världsmedborgare till oss , är familjecentralen en viktig resurs med  samhällets samlade resurser och stöd tillsammans med kyrkan . Barnens psykiska ohälsa debatterades inte igår, men svaret på frågan varför barnen och ungdomarna mår så dåligt är en riktig framtidsfråga för alla , inte bara för en politiker. Den frågan får vi inte blunda för. Mer tid för föräldrar att vara med barnen menar jag är något viktigt för barn trygghet in i livet. Båda föräldrarna såklart behövs här.

Lena Sandberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *