Regeringens politik drar undan mattan för kvinnors företagande

2017-03-08 12:07

20150813_103847

Idag, på Internationella kvinnodagen, vill jag särskilt lyfta fram kvinnors företagande i Centerbloggen. Kvinnor måste få likvärdiga möjligheter som män att starta och driva företag. Men när regeringen hotar med förbud mot vinster i välfärden så är det i första hand kvinnor och kvinnors företagande som hotas.

Det är många kvinnor som har tagit chansen att starta ett välfärdsföretag i den bransch de arbetat i. De satsar på personal och kvalitetsutveckling, med hjälp av de vinster som deras företag kan generera. Men när hotet om förbud ligger som en våt filt över dessa branscher är det många som inte vågar starta ett nytt företag eller vågar satsa på utveckling av det befintliga företaget.

Varför lägger inte regeringen liknande förbud mot vinster i t ex byggbranschen eller andra mansdominerade branscher, som bygger och säljer tjänster till kommunala verksamheter? Likvärdiga möjligheter att driva företag ska det vara!

Centerkvinnorna har skrivit en debattartikel mot den ”feministiska” regeringen som vill begränsa kvinnors möjlighet att driva företag. Du kan läsa hela artikeln nedan.

// Carina Sundbom

gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå och medlem i Centerkvinnorna i Skellefteå

Carina Sundbom

Carina Sundbom

 

Regeringens politik drar undan mattan för kvinnors företagande

Idag är utbildningssektorn tillsammans med vård- och omsorgssektorn den arbetsmarknad där det finns flest kvinnor. Detta gäller inte bara arbetstagare utan även representation i styrelser och ledningsgrupper. Runt 54 procent av företagsledarna inom vård och omsorg är kvinnor, vilket kan jämföras med näringslivet där motsvarande siffra är 29 procent.

Det är skrämmande att följa den utveckling som Sveriges självutnämnda ”feministiska regering” stakat ut för de kvinnodominerade sektorerna. Varför ska just de kvinnodominerade företagen tvingas begränsa sin vinst? Det innebär inte bara en osäkerhet för de företagare som redan idag bedriver verksamhet, utan riskerar också leda till att vi kommer se färre kvinnor som väljer att starta företag inom dessa sektorer.

I stället för förbud mot vinster anser vi att fokus bör ligga på kundnöjdhet, kvalitetskrav och skarpare tillsyn. Vi vill utöver att motverka förslaget om förbud för vinster i välfärden verka för att LOV, Lagen om Valfrihet, skall finnas i alla kommuner. Detta för att kvinnor skall ha möjlighet att driva lönsamma och växande företag i hela landet.

Centerkvinnorna vill fortsätta driva på för fler kvinnor som företagare i Sverige, men med den politik som Sveriges regering nu förespråkar ser vi oroande på utvecklingen. Att införa en vinstbegränsning i sektorer där majoriteten som jobbar och driver företag är kvinnor är varken feministiskt eller företagarvänligt.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Gabriella Rymark, Centerkvinnorna i Skellefteå

Carina Sundbom, Centerkvinnorna i Skellefteå

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *