Flygskatten biter för dåligt i Skellefteå – tvinga fler att åka tåg och buss!

2017-03-16 13:46

Det är för svårt att åka tåg till och från Skellefteå. Därför måste kommunen införa en ny resepolicy som tvingar tjänstepersoner och politiker att välja bort flyget. Det skriver jag i en motion som han lämnar till Skellefteå kommun idag.

Sveriges regering aviserar att den har för avsikt att införa en ny skatt på flygresor i Sverige. Motivet till den nya skatten är att begränsa flygets negativa miljöpåverkan. Det finns dock risk att denna skatt på en plats som Skellefteå inte ger det utfall som regeringen önskar. Det beror på att miljövinsten av denna skatt endast förverkligas om den leder till nya resvanor.

Vi saknar järnvägsförbindelser till Skellefteå och med bil eller buss är det en dagsresa till Stockholm härifrån. Därför är regeringens ambitioner svåra att förverkliga här.

Socialdemokraterna styr i Skellefteå med egen majoritet. Jag tror att de precis som jag vill vara förespråkare för god miljö och minskade koldioxidutsläpp. Därför förväntar jag mig att en kommun med sådan dominans av de rödgröna regeringspartierna är beredd att bidra med aktiv politik för att helt och hållet genomdriva regeringens ambitioner.

Jag har tidigare tänkt att flygskatten är dålig för Skellefteå och inte särskilt betydelsefull för miljön. Men nu har jag bestämt mig för att ändra attityd. Som Liberal norrlänning inser jag att det rimligtvis finns en massa sossar i Stockholm som är klokare än jag. Jag tar självklart intryck av deras argument. Eftersom flygskatten inte ger tillräcklig effekt i vår kommun vill jag hjälpa den på traven med mitt förslag.

Mitt förslag går ut på att kommunen inför en ny resepolicy som innebär att alla kommunala tjänstepersoner och politiker i framtiden ska resa med buss eller tåg och att Skellefteå kommun ska uppmana besökare att resa med buss eller tåg till kommunen.Jag tror att förslaget kommer ha en betydande negativ påverkan på effektiviteten i kommunorganisationen, att attraktiviteten för Skellefteå som plats minskar om förslaget genomförs men att det kan få kommunen att verka miljövänlig även om förslaget i sig inte garanterar någon positiv miljöeffekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *