Nej till barnäktenskap i Skellefteå!

2016-01-18 13:10

Skellefteå kommun har lång erfarenhet av att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Just nu ökar vi våra ambitioner, dels genom att sluta avtal om att öka det antal flyktingbarn som anvisas kommunplacering i Skellefteå dels genom att avlasta kommuner i södra Sverige genom att tillhandahålla tillfälliga ankomstboenden för ensamkommande flyktingbarn. Detta är bra och något som vi ska arbeta vidare med.

Däremot blir jag orolig när jag hör att det kommer flyktingbarn till Sverige som tvingas leva kvar i äktenskap som ingåtts utomlands. Jag vill veta om detta händer i Skellefteå också.

Sveriges radio rapporterar idag att det kommer allt fler gifta asylsökande barn till Sverige. Trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag låter kommuner ofta barnen bo tillsammans med den vuxna person som de är gifta med.

För att ta itu med detta ställer jag en fråga vid kommande kommunfullmäktige till socialnämndens ordförande. Jag hoppas att svaret blir att kommunen inte låter gifta barn bo tillsammans med den vuxna som de är gift med.

En kommentar om “Nej till barnäktenskap i Skellefteå!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *