Pridetalet 2017 – Skam, mod och stolthet

2017-02-18 20:21

Idag hade jag den stora förmånen att hålla Pridetalet i Skellefteå. Du kan läsa hela talet här:

 

Pridetalet 2017 – Skam, mod och stolthet

Hej Pride-vänner! 

Det är fantastiskt att se denna glädje och uppslutning för öppenhet och mångfald. Det behövs i vår kommun som vill präglas av kärvärdet: Ärligare öppenhet.

Jag vet inte om ni har sett den populära, Norska, ungdoms-tv-serien ”Skam”. Har ni inte gjort det så rekommenderar jag att ni gör det, speciellt den tredje säsongen.

Där får vi följa Isak och Even, och deras trevande steg till en relation – till kärleken. Vi får se Isaks modiga resa, från rädsla och osäkerhet i början av säsongen, till att hitta sig själv och vara stolt över det i slutet av terminen.

I vårt samhälle krävs det – tyvärr – fortfarande ett stort mått av mod för att vara öppen med sin sexualitet – om man inte är heterosexuell. Det krävs mod att gå utanför normen.

Kom ihåg:

  • Två av tre homo-, bi- eller transsexuella ungdomar döljer sin sexualitet i skolan.
  • Att 75 procent av homosexuella män inte känner sig trygga med att hålla sin partner i handen på stan.
  • Att andelen unga HBTQ-personer som deltar i någon idrottsförenings verksamhet bara är 28 procent, att jämföra med 43 procent bland unga heterosexuella.

Sverige och Skellefteå har en lång väg kvar till en; Ärligare öppenhet.

Berättelsen om Isak och Even ger oss en bild av två unga HBTQ-personers väg till en relation och kärlek. Jag vill ge er ytterligare en bild. Berättelsen om Isak och Even skulle nämligen lika gärna ha kunnat hämtas från en skola i Skellefteå. Skillnaden är att här heter personerna William och Christian.

Kyss

Två unga killar som hade modet att bli öppna med deras relation. De hade modet att manifestera sin kärlek på sociala medier. Där möttes de av glada gillanden, men också ett enormt hat. Ett fruktansvärt, låg och ruttet hat som verkligen inte underlättar för HBTQ-personer att vara öppna med sin sexualitet.

Skellefteå har en lång väg kvar till en; Ärligare öppenhet.

För att Skellefteå ska vara en plats som präglas av mångfald och en ärligare öppenhet krävs det insatser för att motverka okunskap, negativa attityder och intolerans.

Som kommunpolitiker och kommun kan vi göra en del. Till exempel se till att kommunens medarbetare får kunskaper om HBTQ-personers livssituation, HBTQ-diplomera verksamheter och säkerställa att skolan ser och möter unga HBTQ-personer på ett bra sätt.

Men kom ihåg, det är inte kommunpolitiker som bygger samhället – det är alla människor som bor på en plats som bygger samhället.

Därför är alla era insatser viktiga. Här idag på Pride. Men framförallt imorgon och dagarna därefter. När ni säger ifrån mot bögskämtet i omklädningsrummet, ifrågasätter hatet mot transpersonen på sociala medier eller sätter stopp för tråkningarna av den lesbiska kvinnan på arbetsplatsen.

Era insatser behövs om vi tillsammans ska skapa ett samhälle, ett Skellefteå, som präglas av mångfald och en ärligare öppenhet. Ett Skellefteå att vara stolta över.

Pride-vänner!

Låt oss tillsammans:

Ge idéerna plats!
Ge människor plats!
Ge kärleken plats!

 

Glad Pride till er alla!

 

Andreas Löwenhöök

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *